Van Wireframes tot Prototypes
Een nieuwe website gaat om zo veel meer dan alleen een nieuw uiterlijk. Alles moet perfect in elkaar zitten om jouw bezoekers zo goed mogelijk te bedienen. Om je een goed beeld te geven van de stappen die we zetten in de ontwikkeling van jouw nieuwe website, maken we gebruik van wireframes en prototypes. Die twee zijn onafscheidelijk, net als Pim en Jeffrey.
Wireframing: de bouwtekening
Als je een huis bouwt, begin je met een bouwtekening. Het wireframe is de bouwtekening van je website. In het wireframe zie je welke functionele onderdelen straks op je website staan. Zonder vormgeving, zodat we daar niet door afgeleid worden. Het gaat bij een wireframe alleen om de werking van je website.
Met wireframing kunnen we daar niet alleen snel en makkelijk met jou over in gesprek gaan, maar ook met je klanten. We kunnen bijvoorbeeld testen of de navigatie die we voor ogen hebben goed werkt. Het voordeel van wireframing is dat het een goedkope manier is om alvast mee te testen, voordat je veel geld steekt in de visuele uitwerking ervan.
Prototypes: de volgende stap
Zodra het wireframe goed in elkaar zit, is het tijd voor een prototype. Dit is een interactieve demo van je website, waar je dus al echt van pagina naar pagina kunt navigeren. Een prototype is vaak ook al meer vormgegeven, zodat je een steeds beter beeld krijgt van hoe je website er uiteindelijk uit gaat zien.
Het voordeel is dat we nog niet veel tijd in de technische uitwerking van je site steken, zodat je nog makkelijk kunt bijsturen. Ook is een prototype heel geschikt om weer meer feedback te verzamelen. Daarnaast zorgt een goed prototype ervoor dat ontwikkelaars precies weten hoe een website zich moet gedragen, zonder dat je complete boekwerken over de specificaties hoeft uit te werken.
Trek in een wireframpie?
Een wireframe kunnen we in theorie op de achterkant van een bierviltje voor je maken. Meestal maken we er iets mooiers van, maar al snel na een eerste kennismaking kunnen we je iets laten zien.