Updates

Maatwerk website of een standaard theme?

  • Marketing

Bij Get Interactive zijn we gespecialiseerd in het bouwen van maatwerk websites. Vaak krijgen wij de vraag wat wij aan maatwerk kunnen toevoegen boven een standaard thema website. Op deze pagina leggen we je uit waarom wij geen standaard template website aanbieden, en waarom ook jij hier geen genoegen mee moet nemen!

De verschillen tussen maatwerk websites en “standaard” Wordpress websites

Het alternatief voor een maatwerk website is een website die gebouwd is met een standaard theme of template, ook wel ‘builders’ genoemd. Voorbeelden van bekende builders zijn Elementor, Divi en Beaver Builder. Websites die gebruik maken van deze builders zijn relatief goedkoop en kunnen vaak al in korte tijd online staan. Klinkt ideaal, maar deze one-size-fits-all mentaliteit komt met de nodige nadelen. Denk hierbij aan een gebrek aan flexibiliteit in design, overbodige functionaliteiten die de snelheid van jouw website negatief kunnen beïnvloeden, en je hebt te maken met de nodige beveiligingsrisico’s.

Daarnaast is het lastig om een standaard template website perfect te laten aansluiten op jouw huisstijl en de (online) strategie van jouw bedrijf. Met een maatwerk website krijg je een website die specifiek op jouw wensen aansluit.

De voordelen van maatwerk websites

Er zijn dus een aantal belangrijkste verschillen tussen maatwerk websites en standaard thema website of templates waar we graag bij stil staan. Dit zijn de belangrijkste:

  • Maatwerk
  • Snelheid (en SEO)
  • Veiligheid
  • Duurzaamheid
  • Gebruiksgemak
  • Prijs

We behandelen al deze punten op deze pagina, zodat jij weet of een maatwerk website ook de oplossing voor jou is.

“Wil je een website die specifiek is toegespitst op jouw doelgroep, dan is het belangrijk dat de layout en navigatie aan te passen zijn naar jouw wensen.”

1. Volledig op maat gemaakt

Het grootste voordeel van een maatwerk website zit al duidelijk in de naam; de website is volledig op maat gemaakt voor jouw wensen en doelen. Dus een layout die perfect aansluit bij jouw bedrijf, functionaliteiten die zijn afgestemd op de werkzaamheden die voor jou relevant zijn, en geen onnodige plugins. Ook wordt er bij het ontwerpen van de layout rekening gehouden met de doelgroep, het gedrag van de gebruiker en dat deze perfect aansluit bij de gekozen huisstijl en strategie. In tegenstelling tot templates is een website op maat uniek, en dus perfect af te stellen op jouw wensen.

De investering voor een maatwerk website ligt dan wel hoger, op de lange termijn zullen de voordelen leiden tot een betere conversie, imago en verkoop of contactaanvragen.

2. Maatwerk websites zijn (vaak) sneller

Template websites maken gebruik van een one-size-fits-all werkwijze; ze bevatten de meest gebruikte onderdelen en logica die geschikt zijn voor de gemiddelde website. Het kan echter goed zijn dat deze voor jouw website of doelgroep helemaal niet relevant zijn, maar nog wel aan de achterkant draaien. Maatwerk websites zijn daarom vaak aanzienlijk sneller omdat ze in tegenstelling tot template websites enkel de onderdelen bevatten die nodig zijn voor jouw bedrijf.

Niemand wordt blij van een trage website. Als een bezoeker te lang moet wachten op het laden van een pagina, dan is de kans groot dat hij je website vroegtijdig verlaat. Uit onderzoek blijkt dat bij een wachttijd langer dan 2 seconden bezoekers afhaken. Maar ook als het verschil in snelheid niet drastisch merkbaar is, heb je profijt bij een snellere website. Hoe sneller je site, hoe beter je presteert in zoekmachines zoals Google. Een snellere website ga je dus zeker merken in  je SEO-prestaties, gebruikservaring én conversie.

SEO

Nog even over SEO: een thema of template kan dus invloed hebben op je SEO-waarde. Maak je gebruik van een thema die slechte plug-ins gebruikt of slecht gecodeerde HTML-code bevat, dan kan dit jouw website een slechtere positie in de zoekresultaten van zoekmachines opleveren. Als thema’s goed ontworpen zijn, hebben ze in principe geen negatieve effecten op SEO.

3. Veiligheidsrisico’s bij template websites

Door gebruik te maken van maatwerk oplossingen bevat jouw website minder losse onderdelen en software, en is deze in plaats daarvan opgebouwd met unieke code. Dit in tegenstelling tot template websites, waarbij vergelijkbare onderdelen of plugins consistent worden ingezet op meerdere websites. Dit betekent dat als een hacker één template website heeft gehackt, vergelijkbare websites ook meteen risico lopen op dezelfde hack. Hierdoor loont het een stuk meer om te proberen een template website te hacken tegenover een maatwerk website met onbekende code. Hackers zijn dus constant op zoek naar zwakheden bij veelgebruikte website thema’s, wat de nodige risico’s met zich meebrengt.

“Template websites bevatten vaak meer én standaard onderdelen; erg interessant voor hackers dus.”

4. Duurzaamheid van maatwerk websites

Veel website thema’s worden na verloop van tijd niet meer onderhouden of ondersteund. Naast veiligheidsrisico’s kan dit er voor zorgen dat de website steeds minder goed werkt en gaat achterlopen. Waar je concurrentie met een maatwerk websites blijft vernieuwen, zit jij nu met een website die steeds verder verouderd en ben je afhankelijk van een bouwer waar je geen persoonlijk contact mee hebt. Voor een goedkoop prijskaartje verlies je dus de flexibiliteit om door te groeien.

Ook kan het voorkomen dat je jouw website wil voorzien van een nieuwe stijl of feature die niet aansluit op jouw standaard thema. Met een maatwerk website is het makkelijker om door te bouwen en verbeteringen door te voeren. Omdat alle onderdelen specifiek voor jouw website zijn geselecteerd of gecreëerd, weet je zeker dat deze goed met elkaar blijven samenwerken en er geen onderdelen van je website uitvallen door een verouderde plug-in.

5. Gebruiksgemak aan de voor én achterkant

De perfecte maatwerk website ziet er niet alleen goed uit, maar is ook gemakkelijk te navigeren. Template websites maken vaak gebruik van een aantal standaard menu-structuren die geschikt zijn voor een breed publiek. Wil je echter een website die specifiek is toegespitst op jouw doelgroep, dan is het belangrijk dat de layout en navigatie volledig (en gemakkelijk) aan te passen zijn naar jouw wensen. Door een maatwerk website vanaf de grond op te bouwen naar jouw wensen, zorg je dat het totaal plaatje echt klopt.

Maar ook aan de achterkant zijn maatwerk websites van toegevoegde waarde. Door enkel de functies te bieden die voor jouw bedrijf relevant zijn, verdrink je niet in de omslachtige menu’s en oneindige mogelijkheden van template websites. Hierdoor is het aanpassen van je maatwerk website een stuk toegankelijker dan bij een template website.

6. Prijs

Het verschil in prijs is vaak de grootste reden om voor een standaard website thema of template te kiezen. Deze websites zijn aanzienlijk goedkoper dan maatwerk websites; ze zijn immers maar één keer ontwikkeld en kunnen nu massaal ingezet worden. Ook neemt het opzetten van een maatwerk traject natuurlijk enige tijd in beslag. Maar de tijd- en kostenbesparing moeten wel afgewogen worden tegen de nadelen en de beperkingen van een standaard template website. Hoewel er klanten zijn waar een thema of een template website prima voldoet, is onze ervaring is dat deze vaak leiden tot duurkoop.

Een website zal nooit een doel op zich moeten zijn. Succesvolle bedrijven gebruiken hun website bijvoorbeeld als een visitekaartje, verlenging van hun service en voor het verbeteren van hun concurrentie positie. Strategie, doelgroep en customer journey zijn cruciaal om deze doelstellingen te behalen. Als een standaard website (ondanks het aantrekkelijke prijskaartje) niet geschikt is om deze doelen te ondersteunen, verspil je onnodig tijd en geld. Bij maatwerk bouwen we de website vanaf de grond op rondom deze doelstellingen. De investering is hoger, maar krijgt daarvoor wel een unieke en perfecte website voor jouw bedrijf.

Wat vinden onze klanten?

Bij Get Interactive zijn wij dus groot fan van maatwerk oplossingen, en we hopen dat je nu de informatie hebt om een wel overwogen keuze te kunnen maken. Maar wat vinden onze klanten eigenlijk?

Voor IVRM verzorgden we een maatwerk website.

“Het werkt zoveel makkelijker dan bij de oude website. Het is duidelijk gestructureerd aan de achterkant, je weet precies wat je moet doen en hebt duidelijke blokken i.p.v. Elementor-achtige moeilijkheden. De website is meer gestructureerd met een duidelijk menu. Het werkt nu zo soepel, en je ziet gelijk resultaat. Het motiveert zeker om aan de website te werken.”

Demi van IVRM,

In het kort

Een WordPress-website kan op twee manieren worden opgebouwd: met een maatwerk-ontwerp of met een thema. Het verschil tussen deze twee opties is als volgt:

  1. Een maatwerk WordPress-website is een uniek ontwerp dat specifiek is gemaakt voor één bepaalde website. Dit betekent dat het ontwerp en de functies van de website speciaal zijn ontworpen om aan de behoeften van de klant te voldoen en om de doelstellingen van de website te bereiken. Een maatwerk-ontwerp kan meer tijd en geld kosten dan een thema, maar het kan ook meer flexibiliteit en aanpassingsmogelijkheden bieden.
  2. Een WordPress-thema is een sjabloon of een voorgebouwde website-lay-out die kan worden gebruikt om een website op te bouwen. Thema’s zijn beschikbaar in verschillende stijlen en met verschillende functies, zodat je een thema kunt kiezen dat bij je doelgroep en doelstellingen past. Thema’s zijn vaak goedkoper dan maatwerk-ontwerpen en kunnen sneller worden opgezet, maar ze bieden minder aanpassingsmogelijkheden en kunnen minder uniek zijn dan een maatwerk-ontwerp.

In het algemeen is het gebruik van een thema geschikt voor kleinere websites of voor mensen die snel een website willen opzetten zonder veel geld uit te geven. Maatwerk-ontwerpen zijn meer geschikt voor grotere, professionele websites die specifieke functies vereisen of die uniek en opvallend moeten zijn. Het is belangrijk om te overwegen wat het beste bij je doelen en budget past voordat je een beslissing maakt.

 

 

Interesse in een maatwerk website?

Wil je weten wat maatwerk voor jou kan betekenen? Neem dan vrijblijvend  contact met ons op, we beantwoorden graag al je vragen. Benieuwd hoe wij te werk gaan in een maatwerk traject? Bekijk dan even onze werkwijze!