Hosting

Global Content Delivery Network

Veel hostingproviders bieden de mogelijkheid gebruik te maken van een Content Delivery Network (of CDN), zo ook Get Interactive. Een CDN kan een waardevolle toevoeging zijn voor jouw website of applicatie. Op deze pagina vertellen we je wat een CDN precies inhoudt, hoe deze werken, en waarom ze van toegevoegde waarde zijn.

Wat is een CDN (Global Content Delivery Network)?

Een CDN (Content Delivery Network) is een groep van internationaal verspreid geplaatste servers die met elkaar verbonden zijn. Een CDN zorgt ervoor dat jouw website internationaal sneller te bereiken en gebruiken is, door gebruikers vanaf de dichtstbijzijnde server de data te laten ophalen.

Het is voor een gebruiker in Japan bijvoorbeeld een stuk sneller om jouw website te laden vanaf een server in Japan, in plaats van een server in Nederland. Een CDN synchroniseert jouw website over de verschillende servers, waardoor gebruikers snel en zonder vertraging jouw website kunnen laden vanaf de snelste server.

Niet alleen de website pagina’s, maar ook content zoals video’s, afbeeldingen en documenten worden door de CDN automatisch wereldwijd gesynchroniseerd. Het voornaamste doel van een CDN is dus de tijd verminderen die nodig is om de inhoud en media van een website naar internationale gebruikers te verzenden.

“Doel van een CDN is de tijd verminderen die nodig is om een website naar internationale gebruikers te verzenden.“

Hoe werkt een Global Content Delivery Network

CDN-providers bewaren de data van jouw website in de cache van hun eigen netwerk of datacenters van derden. Wanneer een gebruiker de inhoud van een website opvraagt en deze inhoud in de cache van een CDN is opgeslagen, zal het verzoek worden omgeleid naar de server die zich het dichts in de buurt van de gebruiker bevindt. Dit proces is overigens onzichtbaar voor de gebruiker.

Veel internationale organisaties gebruiken al CDN’s om de inhoud van hun website te cachen, en we zien een grote toename in de vraag naar CDN-services nu websites steeds meer streaming video, e-commerce en cloud-applicaties aanbieden, waarvan een snelle en veilige data-levering essentieel is. De CDN-architectuur is ontworpen om de netwerklatentie te verminderen die wordt veroorzaakt door het transporteren van data over lange afstanden en over verschillende netwerken.

Extra beveiliging via een Global Content Delivery Network

Omdat een CDN zich bij wijze van spreke aan de ‘’rand van een netwerk’’ bevindt, heeft het de mogelijkheid om ook direct toevoeging te bieden op het punt van veiligheid. Denk hierbij aan Firewalls, het tegengaan van bots, en DDos bescherming.

Bij een DDos aanval maken een grote hoeveelheid computers, vaak vanaf verschillende locaties ter wereld, verbinding met één server. Deze server kan echter maar een beperkt aantal aanvragen tegelijk verwerken. Vergelijkbaar met een file op de snelweg zorgt het gigantische aantal verkeer ervoor dat de server veel langzamer is dan normaal, of zelfs onbruikbaar wordt voor de gebruiker. Een CDN kan hier extra beveiliging tegen bieden, en zorgt door zijn verspreide netwerk ervoor dat bij een aanval een aantal bezoekers nog wel gebruik kan maken van de website. Meer weten over DDos? Lees dan zeker even onze blog over dit onderwerp.

Voordelen van een Global Content Delivery Network voor jouw website

De toegevoegde waarde van een CDN mag inmiddels duidelijk zijn: het leveren van content door middel van een netwerk van servers op een veilige en efficiënte manier. Naast websites maken ook veel andere diensten gebruik van CDN, denk aan mobiele applicaties, streaming, gaming, downloads, Social Media en zoekmachines.

Waarbij helpt een CDN nou concreet:

  • Efficiëntie: Een CDN verbeterd de laadtijd van webpagina’s. Dit kan een positieve invloed hebben op je Page Speed ranking van Google, en dus je SEO positie.
  • Gebruiksgemak: Gebruikers zullen een traag ladende website frustrerend vinden of zelfs verlaten, wat je met een CDN kunt voorkomen.
  • Veiligheid: CDN’s verbeteren de veiligheid met diensten zoals Firewalls en bescherming tegen DDos-aanvallen.
  • Beschikbaarheid: CDN’s kunnen meer verkeer verwerken en netwerkstoringen beter vermijden. Je website staat dus stabieler online.
  • Besparing: CDN’s verminderen het bandbreedte verbruik van jouw website of dienst, wat kan schelen in de kosten van je hosting.

Hieronder ook meteen een aantal concrete voorbeelden waarvoor CDN’s gebruikt worden:

  • Webshop: content beschikbaar houden op de pieken van het verkoopseizoen, waarop veel bezoekers gebruik maken van de webshop.
  • Bank: veilig gevoelige data te versturen
  • Mobiele Provider: laadtijden en responstijden te versnellen, om hiermee de gebruikerservaring te verbeteren

Waarom is een Global Content Delivery Network iets voor jou?

CDN’s worden voornamelijk gebruikt voor websites met een internationale doelgroep. Heb jij een dienst of bedrijf die internationaal opereert of wil je hier mee aan de slag? Dan raden wij zeker aan om een CDN te gebruiken. Twijfel je of een CDN van toegevoegde waarde is voor jouw website? We kijken graag met je mee.

Bij Get Interactive maken we gebruik van een zeer groot en betrouwbaar netwerk van Cloudflare om onze klanten te beschermen tegen DDos aanvallen, ook wel DDos mitigation genoemd. Cloudflare biedt een uitgebreide bescherming tegen DDos aanvallen voor Websites, applicaties en netwerken met veiligheidsmaatregelen zoals een ingebouwde DDos blokker en DNSSEC, in combinatie met een zeer snelle reactietijd.

Naast Cloudflare zetten wij ook andere zaken in om jouw website te beschermen. Denk hierbij aan een virusscanner, security scans en een Firewall. Al deze onderdelen maken jouw website veiliger en het kwaadwillenden een stuk lastiger.

Get Interactive biedt verschillende hosting mogelijkheden aan met een CDN oplossing. Verder praten over een CDN en je webhosting wensen? Neem dan even contact met ons op, we helpen je graag!